Az oldal tetejére
Gála Party Service - Rendezvényszervezés, gálavacsora

Telefon: +36 1 240 2777

E-mail: gala@gala.hu

Grillezés kulisszatitkai

Kezdő oldal » Gála hírek » Grillezés kulisszatitkai
 
Kreatív catering- Grillezés kulisszatitkai
Ugyan már! Grillezni mindenki tud! Várja ki a végét! Reméljük, megváltozik a véleménye! Még mielõtt bárminek is nekikezdene, gondolataiban pörgesse végig az eseményt. Határozza meg a húsételek és a vegetáriánus ételek arányát. Mindig friss alapanyagokkal dolgozzon. Ha ideje van, látogasson el vásárcsarnokba, ahol a jobb hátsó sarokban lévõ hentesek maguk pácolják a húsokat. Nagyobb esély van a gasztro-orgazmus elérése, mint a vákuumfóliázott termékek esetében. A zöldségek kiválasztásánál ne az aggastyánokat, hanem a friss, zsenge, üde példányokat részesítse elõnyben. Ha a grillezést a tengeri herkentyûkkel is fel szeretné dobni, látogasson el a Metro áruházba, ahol bõséges választékot találhat. Pácoláshoz inkább friss fûszernövényeket, zöldfûszereket használjunk, mert így az ízek harmóniája sokkal inkább érvényesül. A fokhagymás zöldfûszer olaj mennyei élvezeteket garantál. A húst ne forgassa össze vissza! Gyakoroljon önuralmat és várja meg míg az egyik oldala alaposan átsült. Miután elkészült tegyük alufóliába, vagy cserépedénybe, pihentessük 5 percet, hörpintsük fel a pohár rozét és ezt követõen tálaljuk vendégeinknek! Még a profi grill-mágusok sem tudják, hogy milyen fontos a tüzelõanyag kiválasztása. Némely húsok lassú kínhalált élnek meg, hogyha tûzifával gyújtunk alájuk. 
 
 

Egyre többen kedvelik a kerti grillezést, ami egy kellemes összejövetel is lehet vendégei vagy családja számára. A pattogó tûz, az ínycsiklandozó illatok megteszik a kellõ hatást.
Ehhez szeretnénk Önöknek segítséget nyújtani egy –két jó tanáccsal.
Amire ügyelni kell:
- Megfelelõ alapanyag kiválasztása, pácolása
- A megfelelõ grillezõ eszközök
- A jó tüzelõ anyag és elhelyezésének kiválasztása.
- Sütési technika
 
 
Alapanyag:
Elõre tudjuk, milyen vendégkörünk látogat el hozzánk, így be tudjuk saccolni a kívánt hús, vagy wega ételek fajtáját. Mindig friss, nem fagyasztott alapanyagokkal dolgozzunk. Ha húst szeretnénk akkor a 
Bp.-i nagy vásárcsarnok jobb hátsó felében lévõ henteseket keressük, õk maguk érlelik a húsokat, csak szép árut adnak, kívánságra tanácsokkal vagy szeleteléssel is segítik a vásárlókat. A zöldségeknél figyeljünk a rostozatokra, vastagságra valószínû ez az elkészítési idõt is befolyásolja majd.
Halakat csak is frisseket használjunk, rákokat, tengeri halakat a metróban lehet szép számban választani. Helyi halfajtákat vagy fogjuk magunk, vagy nagyobb halgazdaságok boltjaiban szerezhetünk be.
Pácolásra én különösebb javaslatot azért nem tennék, mert szerintem a hús ízét kell éreznünk, ha szeretnénk valami fûszert még hozzá párosítani, akkor azt friss fûszernövényekkel megtehetjük a végén., másként a fûszerek megégnek és elvesztik ízüket. Egyszerûen csak a kész sülteket megszórjuk, vagy fûszeres olíva olajjal bekenjük azokat.
Pl: fokhagymás zöldfûszer olajjal beecseteljük a már kész zöldséget, húst.
Sózni csak a grillre tétel elõtt 10 perccel szabad!!
Grillezõ eszközök:
Én a lezárható tetejû széntüzelésû grillezõt részesítem elõnybe, de sima tábortûznél grillrácson, a tengerparton már készítettem saját fogású tengeri sügért, ami szenzációs volt.
Fontos egy grill csipesz, jól jöhet egy konyhai spakli is, konyharuha vagy sütõkesztyû.
  


Tüzelõanyag és elhelyezésének kiválasztása:
Amire oda kell figyelni: brikett, faszén vagy tûzifa?
A benzinkutaknál, ezermester boltokban kapható alkalmatosságoknál ügyeljünk a szén vagy brikett nagyságára, ne legyen túl nagy darabú, mert túl erõs szikrák fognak össze- vissza lövellni a tûzbõl.
-  Faszén nagyobb hõt ad le, ezért gyors steaknél, kisebb átsütést igénylõ húsokhoz (bárányborda, vékonyabb csirke mell, vagy karaj filé) alkalmas.
- Brikett kevesebb hõt ad le, de tovább tartja ezt a hõmérsékletet. Ide csontosabb húsokat, mint 
T-bone steak, csontos karaj, BBQ csirkecomb alkalmas, vagy a több idõt igénylõ kacsamell jöhet számításba. Én, ha lehet mindig már kicsontozott színhúst használok.
-Tûzifa elég sok idõt vesz igénybe, mire eléri azt a parázst aminél elkezdhetjük a grillezést.
Ügyeljünk arra, hogy húzzuk két oldalra a parázst és az üres felület felett grillezzünk.
Úgy is elérhetjük a különbözõ hõhatást ha a parázs egyik oldalról a másik felé van megemelve.
így erõsebb hõ lesz a magasabb parázs felett.
 
 
Sütési technika:
A parázs akkor jó, ha 10cm-re tartjuk a kezünket és már nem tudjuk tovább ott tartani, akkor a grillezésre szánt alapanyagnak is megfelelõ lesz a hõfok.
A húst nem forgatjuk össze-vissza, hanem csak egyszer, amikor már látjuk, hogy a pólusokon kezd kijönni a hús leve. Csak egyszer szabad ezt megtenni.
Miután elkészült a hús, kiszedjük egy kis alufóliába, vagy lezárható cserépedénybe, majd 5 percnyi pihentetés után tálalhatjuk. Nem kell megijedni a kilépõ létõl és attól, hogy esetleg kihûl az ételünk.
 
 
Új trendek:
Olyan rég elfelejtett húsbontási részek, amiket már nem tanítanak az iskolákban.
Garantáltan vaj puha húsok, sou vide technikával, ezek alacsony hõmérsékleten elõkészített, érlelt húsok(forduljon hozzánk bizalommal, ez különleges konyhai berendezést igényel)
 

Hírek

2017. máj. 22. Harapj bele a nyárba a Gálával!

 Unod már a hétköznapi szürkeséget, s felpörgetnéd a munkás hétköznapokat valami igazán ínycsiklandó programmal? Ha kisüt a nap, és zöldbe borul a természet, akkor jöhet a faszén és a grillkészlet!  Mit szólnál, ha idén házhoz jönne minden, ami ehhez szükséges?

 

2017. máj. 05. Eperszezon

 Szervezetünknek elsõsorban azokra a vitaminokra, és ásványi anyagokra van szüksége, melyek az éppen akkor termõ, szezonális élelmiszerekben megtalálhatók. Ha követjük a természetet, végtelenül egyszerû a dolgunk, és még a pénztárcánkat is megkíméljük.

 

 

2017. ápr. 12. A tavasz elsõ hírnöke: a medvehagyma

 A végsõkig lecsupaszított piacon március vége felé megjelenik a tavasz elsõ hírnöke: a medvehagyma. A magyar gasztronómiába pár éve berobbant növény töretlen népszerûségét talán épp ez a pionír szerep okozza. Friss, zamatos, tele az ébredõ erdõ, az erõre kapó tavasz illatával. Ízre a fokhagyma és a snidling ügyes keveréke. Lehet belõle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen fõételt, készíthetünk vele fûszervajat, jó körözöttbe, tökéletes tésztákba, szószokba, salátákba. Egyszóval ezerarcú, hagymaízû csodanövény.

Gála Eseményszervező Kft. - © 2008 Minden jog fenntartva!
1053 Budapest, Reáltanoda utca 5.
Tel:06 1 240 2777
Fax:06 1 240 2646
gala@gala.hu