Az oldal tetejére
Gála Party Service - Rendezvényszervezés, gálavacsora

Telefon: +36 1 240 2777

E-mail: gala@gala.hu

Kreatív catering - autentikus ízek, organikus alapanyagok

Kezdő oldal » Kreatív catering

Manapság, amikor Európában sorra nyílnak a Michelin csillagos éttermek és kis hazánk is fellépett az elsõ lépcsõfokra, kiemelt szerepe van a koncepciónak és a személyiségeknek. A sztárséfek ázsiója egyre magasabb, hiszen a gasztronómia, mint élvezeti szegmens felerõsödött. A catering szolgáltatás piacán egy kicsit nehezebb a személyiség, vagy akár a brandépítés, hiszen amikor egy cégnek több ezer fõt kell kiszolgálnia, akkor a mûalkotások, a személyre szabott gasztrokreációk háttérbe szorulnak.

Catering szolgáltatás innovatívan

A Gála törekszik hitelességének megtartására és a gyors piaci trendekhez igazodó party service szolgáltatás megteremtésére és fenn tartására. Így a Gála csoporton belül megtalálható Executive Chefek tudására támaszkodva készülnek a menük, legyen szó házias liba ételekrõl, a kor bisztro konyhájáról  vagy a gasztronómia fellegvárát jelentõ fine dining étkezésekrõl.

 „Nem szeretnénk egy trendhez se tartozni, hisz ezek jönnek-mennek. Egy séfnek inkább filozófiája van. Ezt közvetíti az ételeivel.”  

Nekünk az a fontos, hogy természet közeli konyhával, a szezonalitást messzemenõen figyelembe véve alkossunk maradandót a catering szolgáltatás terén. Nagy gondossággal kiválasztott, regionális, minõségi alapanyagokat használunk. Hiszünk a kézmûves termelõi frissességben, illetve abban a gondolatazonosságban, hogy õk is hasonló célokért küzdenek. Így dolgozunk nap, mint nap, lehetõség szerint regionális alapanyagokat használva, betartva a legfontosabb játékszabályokat a környezettudatosság területén.

2013-ban vendéglátásunkat leginkább az a’la carte gondoskodás jellemzi. Megtartva konyhánk természet közeli irányát több olyan speciális menüt készítettünk, amely megoldást jelent ételallergiások, vegetáriánusok számára is, így õk is bátran igénybe vehetik catering szolgáltatásunkat.
Mi is a molekulár konyha lényege?

Mi is a molekulár konyha lényege?

Mi is a molekulár konyha lényege?

 A molekuláris konyha bátran használja a kémia-fizika vívmányait, felfedezéseit. Az ismert alapanyagok, ízek új és szokatlan formákban születnek benne újjá, hozzájuk kapcsolt fizikai megjelenés új halmazállapotba kerül.

Alap élelmiszereket-ételeket szedünk alapjaiban szét és más konyhatechnológiákkal rakjuk õket ismét össze. Csak természetben fellelhetõ alapanyagokkal dolgozunk, semmi féle E-betûs dolog nem jöhet számításba, számunkra nagyon fontos a tudatos táplálkozás. Az íz élmény mellett egyik legfontosabb a látványosság, hisz sokszor hitetlenkedve nézik a vendégek a szakácsaink által varázslatosan készített, folyékony nitrogénben,-196 Celsius fokon készülõ málna habot, vagy a hasonlóan gõzölgõ pattogatott kukoricát. A nitrogént minden szárított fûszernövénynek liofilizálásánál használják.
A tejiparban használatos kalcium kloriddal készített dinnye- vagy eper kaviár, ez is egy meghökkentõ változata az alapanyagoknak.

A molekulár konyha egy olyan látványosság az Ön rendezvényén, amirõl biztosan beszélni fognak,legyen az igazgató, vagy egyszerû gyári munkás, de más cégeknél is irigykedni fognak az Ön rendezvényére.

Molekulár kérdések-válaszok

Molekulár kérdések-válaszok

Molekulár kérdések-válaszok

 Az elsõ kérdés mindig a következõ, mitõl jobb ez az eljárás, mint a hagyományos?

-    a hagyományos fagylaltoknál sokkal kisebb részecskére hûl le, és ezért sokkal krémesebb lesz az állaga -197 fokon.

Miért nem lesz gond ezt a nagyon hideget megenni, fogak, nyelv?

-    Amilyen gyorsan lehûl az élelmiszer, olyan gyorsan vissza is melegszik, ezért az az idõ, míg Ön a kételyeivel viaskodik, hogy meg merjem-e enni, vagy sem, addigra az élelmiszer már a szobahõmérsékletre visszamelegedett.

-    A pattogatott kukoricánál nem kell várni, mert itt nincs nedvesség tartalom, ezért nem is történhet semmi gond. Én mindig azt szoktam mondani” ezt többen túlélték már”
A libamáj golyónál nagyon érdekes ahogy elõször a pirított mogyoró íze jön elõ, majd csak késöbb jön a kellemes libamájpástétom íz.

A kaviároknál az az érdekes,  hogy  a nyelven egyszerre robban fel a golyó és így a nyelv egész felületére , egyszerre hat, hozzá segít még egy kicsit a gyerekkorunkból ismert robbanós cukorka hozzáadása.

A díszétkezés mestere

A díszétkezés mestere

A díszétkezés mestere

 Újrahangolt díszétkezés
Ha a hagyományos díszétkezés Beethoven IX. szinfóniája, akkor a Gála díszétkezést a modern zene világában kell keresnünk.Hallgassa csak!

Orbán Béla chef úr olyan íz harmóniákat alkotott, amely korábban nem volt jellemzõje a kötött formájú díszétkezéseknek. A különleges enteriõr elvarázsol, a modern tálalási formák kizökkentenek a hétköznapok szürkeségébõl, az új szemléletben készült fúziós, molekuláris alapokon nyugvó egyedi gasztronómia, gondosan válogatott italokkal ötvözve egyenesen a mennybe repít. Hullámtálon csészékben tálalt három különbözõ leves szánkban sosem érzékelt harmóniát alkot. A bélszín a vendég helyszínen megismert ízlése szerint helyben készül el. Szusi desszert, vagy fekete tea desszert? Csupa-csupa újdonság, mindez a város legszebb helyszínein, valóban felejthetetlen élményt nyújtanak.

Helyszíni ételkészítés

Helyszíni ételkészítés

Helyszíni ételkészítés

Napjainkban egyre inkább jellemezõ, hogy az éttermek különlegességeit a vendégek elõtt készítik, az igazi élmény az lehet, ha ugyanezt a megkülönböztetett bánásmódot Budapest legszebb helyszínein élvezheti.

Gála chef csapata erre vállalkozott. Büféétkezéseinken az ínyenc étkek nagyobb része a vendégtérben a meghívottak szeme láttára készül. Díszétkezéseken a gondosan elõkészített alapanyagokból a helyszíni konyhában készülnek el az ételkompozíciók, amit felszolgálóink tányéron szervíroznak. Nincs hideg fõétel, nincs rágós hús, csak az ízek és illatok kavalkádja.

Medvehagyma

Medvehagyma

Medvehagyma


 A végsõkig lecsupaszított piacon március vége felé megjelenik a tavasz elsõ hírnöke: a medvehagyma. A magyar gasztronómiába pár éve berobbant növény töretlen népszerûségét talán épp ez a pionír szerep okozza. Friss, zamatos, tele az ébredõ erdõ, az erõre kapó tavasz illatával. Ízre a fokhagyma és a snidling ügyes keveréke. Lehet belõle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen fõételt, készíthetünk vele fûszervajat, jó körözöttbe, tökéletes tésztákba, szószokba, salátákba. Egyszóval ezerarcú, hagymaízû csodanövény.

Hol juthatunk hozzá?

A medvehagyma erdõkben, ligetes területeken nõ. Virágzás elõtt a fiatal, lándzsa alakú leveleit és a buzogányt formázó hagymáját érdemes gyûjteni, de ha nem kívánunk ezért messzire menni, akkor piacon, bioboltokban is érdemes körülnézni március vége felé. A levelek formája hasonlít a gyönyvirág leveleire, ami viszont mérgezõ, így ha nem vagyunk biztosak, hogy jó levéllel van dolgunk, akkor a kezünk között kicsit össze kell morzsolni. Ha fokhagymaillat árad a tenyerünkrõl, akkor nem tévesztettük el!

Egészséges? 

Amellett, hogy nagyon kellemes az íze, még egészséges is. Jót tesz a koleszterinszintnek, a vérnyomásnak és az emésztõrendszernek is. Svájcban még a teheneknek is szoktak medvehagymát adni, mert így a tejük kellemes fokhagymás ízt kap.

Hogyan használhatjuk fel?

A legegyszerûbb, ha csíkokra metélve egy szeletnyi sajtkrémes kenyérre hintjük. Ha kicsit bonyolultabb dolgokra vágyunk, készíthetünk belõle pestót. Ebben az esetben egy kevés olívaolajjal, sóval, esetleg borssal és egy kevéske parmezánnal keverjük össze. 

Fõzeléket is készíthetünk belõle, csak arra kell figyelni, hogy a medvehagyma ekkora mennyiségben már kissé csípõs, így érdemes spenóttal, sóskával dúsítani a fõzeléket. Úgy készüljön,hogy a medvehagyma leveleket a spenótlevelekkel együtt fõzzük. Mikor megfõtt, bot mixerrel krémesítsük, tejszínnel finomítsuk, sózzuk, borsozzuk és utána lehet tálalni. 

Húsokhoz is nagyon jól megy a medvehagyma. Tökéletesen helyt áll a fasírtban, a marhaszeletnek sem árt, ha medvehagymás fûszervajon készül.

A köretek esetében a tört krumplihoz is tökéletes társ, de a nokedli tésztába is bele lehet dolgozni. Ha salátát csinálunk belõle, érdemes a megmosott medvehagyma leveleket egy kis olajjal kikevert joghurttal nyakon önteni.

A medvehagyma szezonnak nagyjából májusban van vége. Ha késõbb is szeretnénk ezzel a növénnyel ízesíteni, érdemes néhány csokornyit lefagyasztani, vagy olívaolajban fûszerolajnak eltenni.

Fenyõszirup

Fenyõszirup

Fenyõszirup

A fenyõ pozitív hatása az emberre
Az örökzöld fenyõféléket évezredek óta hasznosítjuk. Örökzöld leveleik az állandóságot, az életigenlést, a fogyhatatlan energiát jelképezik. Az ókori görögök és rómaiak körében, sõt késõbb a középkorban is egyaránt ismertek és értékesek voltak különbözõ fajtái.

Az örökzöldhajtások, mint egészségvédõ varázsló
 
Tavasszal mikor az elsõ friss zsenge zöld fenyõhajtások kibújnak, ne felejtsük el, hogy ezekbõl nagyon jó köhögés, megfázás elleni fõzetet lehet készíteni. Az elmúlt zord telek megmutatták, hogy igenis keletje van az ilyen házi patikai szereknek.
Segítünk Önöknek  e varázs szirup elkészítésében.
Ideális erõs köhögés enyhítésénél és megfázási tüneteknél,  1-2 evõkanállal fogyasztható. 
    
Varázsrecept: 
 
Csatos üvegbe rétegenként tegyük be a barnacukrot, majd erre szorosan fektessük a lemosott, fiatal fenyõhajtás végeket (4-5cm-es darabkák). Így ismételjük ezt meg addig, míg az üveg meg nem telik. A záró réteg barnacukor legyen. Lezárjuk, majd 3-4 hétre napos helyre tegyük. Ezt a szirupot utána át kell szûrni, majd fénytõl elzárva, ha lehet, hûvös helyen tartsuk.
Tipp: Ha leszûrtük a szirupot utána egyszer kiforralhatjuk, forrón befõttes üvegbe téve, lezárjuk, így kihûlve jobban eláll. 
 
Fontos, hogy az utaktól távol esõ fenyõk fiatal hajtásait szedhetjük csak le, a mi kis szirupunk elkészítéséhez levett mennyiség a fát nem öli meg, de ügyeljünk rá, hogy egyenletesen mindenhonnan szedjünk a fáról. 
 
Tisza fa ága és termése mérgezõ,  ezt kerüljük!

Mérgezõ növények:
Tûlevelûek:
Juniperus sabina (nehézszagú boróka) a növény minden része mérgezõ.
Taxus fajok (tiszafák) a növény minden része - kivétel a vörös magköpeny- mérgezõ.
Thuja fajok (tuja félék) ágcsúcsok,friss hajtások,tobozok a mérgezõek.
 
 
Farsangi Fánk

Farsangi Fánk

Farsangi FánkA farsang hossza évről-évre változik, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik. Vízkereszttől (január 6.) a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart.

A farsangi szezon emblematikus desszertje a farsangi, vagy szalagos fánk.

A fánk története osztrák eredetű, ugyanis egy Krapfen nevű pék özvegye a sütemény kitalálója. Az asszony férje halála után nem győzte a sok munkát. Egy alkalommal  a türelmetlenkedő vevők közé akart vágni egy darabka tésztát, de az célt tévesztett és a forró olajba pottyant. Ott szép aranysárgára sült, így a véletlen jóvoltából megszületett az első fánk! Azóta a híressé vált fánk neve ma is Krapfen.

Németországban Berlinernek hívják, itt is van egy 1750- es nagy Frigyes korabeli érdekes történet, amihez kötik a fánk eredetét.

Tudni illik egy cukrász tanonc, aki az ágyúsokhoz lett besorozva, kiderült róla hogy nem alkalmas a posztjára, hagyták had maradjon a seregben csak nem a hőn áhított ágyúsoknál, hanem az ellátmányosoknál. Az egyik hadjárat alatt ágyúgolyó formájú tészta golyókat készített, sütő nem lévén bő zsírban sütötte azt ki, így mesélik a német fánk eredetét.

Őnáluk a fánkokat belülről töltik meg, míg nálunk a kis bemélyedésbe tesszük a rummal elkevert baracklekvárt.

Magyarországon a fánk a 19. században terjedt el széles körben, de egy korabeli feljegyzés szerint 1603-ban gróf Thurzó Szaniszló, galgóci várában egy lakomán - hetedik fogásként - már fánkot szolgáltak fel. 

Hazánkban a fánksütés szokása a Dunántúlról terjedt el, és vált egyre több helyen szokássá, hogy a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangkor édességként az asztalra kerülhessen ez a finom nyalánkság. 

Hozzávalók:

50 dkg liszt,

2 dl tej,

4 dkg élesztő,

5 dkg cukor,

5 tojássárgája,

6 dkg olvasztott vaj,

olaj a sütéshez,

porcukor a szóráshoz,

lekvár a kínáláshoz


Elkészítés:

1. A lisztet mély tálba szitáljuk. A tej felét meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot, és kb. 15 percig pihentetjük. 

2. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vajat, egy csipet sót, és még annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Hólyagosra kikeverjük, letakarjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük (a tészta kétszeresére dagadjon!). 

3. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és 5-6 cm átmérőjű szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és szaggatjuk. A fánkokat kb. 20 percig pihentetjük. 

4. Bőséges olajat forrósítunk, a fánkokat középen kissé benyomjuk, és kis adagokban kisütjük. Az első oldalukat lefedve kb. 3-4 percig, majd megfordítjuk őket, és fedő nélkül további 1-2 percig sütjük. 

5. Papírkendőre szedjük, lecsepegtetjük az olajat, majd tálra rakjuk, és megszórjuk porcukorral. Rumos baracklekvárral kínáljuk. 


 

Catering szolgáltatás a kreativitás jegyében, a legmagasabb színvonalon.

Hírek

2017. máj. 22. Harapj bele a nyárba a Gálával!

 Unod már a hétköznapi szürkeséget, s felpörgetnéd a munkás hétköznapokat valami igazán ínycsiklandó programmal? Ha kisüt a nap, és zöldbe borul a természet, akkor jöhet a faszén és a grillkészlet!  Mit szólnál, ha idén házhoz jönne minden, ami ehhez szükséges?

 

2017. máj. 15. Grillezés kulisszatitkai

 Ugyan már! Grillezni mindenki tud! Várja ki a végét! Reméljük, megváltozik a véleménye! Még mielõtt bárminek is nekikezdene, gondolataiban pörgesse végig az eseményt.

2017. máj. 05. Eperszezon

 Szervezetünknek elsõsorban azokra a vitaminokra, és ásványi anyagokra van szüksége, melyek az éppen akkor termõ, szezonális élelmiszerekben megtalálhatók. Ha követjük a természetet, végtelenül egyszerû a dolgunk, és még a pénztárcánkat is megkíméljük.

 

 
Gála Eseményszervező Kft. - © 2008 Minden jog fenntartva!
1053 Budapest, Reáltanoda utca 5.
Tel:06 1 240 2777
Fax:06 1 240 2646
gala@gala.hu