Az oldal tetejére
Gála Party Service - Rendezvényszervezés, gálavacsora

Telefon: +36 1 240 2777

E-mail: gala@gala.hu

Eperszezon

Kezdő oldal » Kreatív catering  » Aktuális  » Eperszezon

½Szervezetünknek elsõsorban azokra a vitaminokra, és ásványi anyagokra van szüksége, melyek az éppen akkor termõ, szezonális élelmiszerekben megtalálhatók. 

Ha követjük a természetet, végtelenül egyszerû a dolgunk, és még a pénztárcánkat is megkíméljük.½


Eper, Erdei szamóca …

Magyarországon a nemzetségnek 3 faja õshonos, ezeket gyakran a gyümölcséért termesztett Fragaria X ananassa illetve Fragaria virginiana fajoktól való megkülönböztetés végett erdei szamócának nevezik. A termesztett fajokat gyakran hívják epernek.Az eper (latinul Fragaria vesca) rendkívüli illatának köszönheti elnevezését. Amerikában, Ázsiában, no és Európa hegyes-dombos vidékein már az ókor elején ismert volt az eper vad õse, a vadon növõ szamóca. Az ókori Rómában például szépségmaszkot készítettek belõle. Az erdei szamócát a középkorban telepítették elõször a kertek végébe, s trágyázással a hozamát is megpróbálták növelni. A reneszánsz idején nagyon népszerûvé vált, már ekkor tejszínnel tálalták a hölgyek, borral az urak számára. 

A legtöbb botanikus szerint az eper valójában nem is gyümölcs, a szó tudományos értelmében gyümölcsnek csak az eper felületén található kemény „magvakat” lehetne nevezni, melyek az epernövény virágának nõi ivarszervébõl származó ováriumok, s az oly finom, húsos rész csak a virág vízzel telt magbugája. Középkorban megpróbálták nagy területeken termeszteni és a gyümölcs nagyságát keresztezésekkel, érési folyamatokkal fokozni, de addig kellet várni, míg az újvilágban Francia kutatók fel nem fedezték és a XVIII.században Európába be nem hozták a ma is ismeretes nagy gyümölcsû epret (Amerikai skarlát-eper). Minden elõzetes elgondolás ellenére tehát a ma fogyasztott eper nem az erdei szamócából származik, melynek számos fajtáját mind a mai napig termesztik s árusítják, hanem az Újvilágból érkezett eperfák házasításának eredménye. Mind formáját, színét, ízét illetõen az epernek számtalan változata, s a fogyasztónak a bõség zavarával kell szembenéznie. 

Magát az epret már a kõkorban is fogyasztották, de csak a szamóca nagyságú, kis gyümölcsû fajtákat ismerték. 

Miért is jó nekünk az Eper?

„Az epernek nagyon kevés kalória értéke van, nem hiába nevezik igazi fogyókúra gyümölcsnek.”

 
 

Amellett hogy kevés kalóriát tartalmaz, egy ember napi C-vitamin szükségletének a 87%-át többet, mint a narancs tartalmazza. Káliumból a napi szükséglet 7%-a, Kalcium 3%-a, Magnéziumból 5% fedezi. Az eper ráadásul alacsony energiatartalmú (100 grammban 35 kalória), s íze pedig egyszerûen fenséges. 

Amint megérkezik a szép idõ, megjelenik az eper is, s átveszi a stafétabotot a citrusféléktõl, hogy szervezetünk C-vitamin ellátásáról gondoskodjon: 100 gramm eper 60 mg C-vitamint rejt magában, s ezzel a gyümölcsök között dobogós helyet érdemel. 

Sose válasszunk méret vagy szín szerint, inkább bízzuk magunkat az orrunkra, s hagyjuk, hogy az eper illata varázsoljon el bennünket. A választott gyümölcs legyen tehát illatos, fényes és egységes színû, élénkzöld gallérral és kocsánnyal. Az átlátszó mûanyag csomagolás lehetõvé teszi, hogy alaposan szemügyre vehessük az árut, ráadásul védi az összenyomódástól is. 

Az eper érzékeny ínyencség, ezért a legjobb, ha vásárlás után azonnal elfogyasztjuk. Legfeljebb két-három napig tárolható eredeti, perforált csomagolásában a hûtõszekrény zöldséges rekeszében. Fogyasztás elõtt vegyük ki a hûtõbõl, s hagyjuk egy kis ideig szobahõmérsékleten, hogy csodás illata jobban érvényesüljön. Ha többet vásároltunk, mint amennyit el tudunk fogyasztani, készítsünk belõle lekvárt, öntetet, fagyasztását azonban nem ajánljuk. 

Elég, ha az epret folyó vízben alaposan átmossuk. Fontos: sose hagyjuk, hogy az eper vízben álljon, ugyanis elveszítené aromáját és értékes vitaminjait, s vízzel szívná tele magát! 

Az eper rosszul viseli a közvetlen magas hõmérsékletet, még lekvárfõzésnél is a lehetõ legalacsonyabb fokozatot érdemes választanunk. Tésztában, esetleg alufóliába csomagolva megsütve csodás finomság készíthetõ belõle. Az epret tilos kuktában vagy mikrohullámú sütõben fõzni-sütni, csakis a hagyományos sütõt vehetjük igénybe Az epret kevés vajon serpenyõben is gyorsan átsüthetjük.

Eper intolerancia és felhasználási javaslatok
 

Az eper és az allergia: Az eper szervezetünkben hisztamint szabadít fel, így az arra érzékenyeknél allergiás reakciót (általában csalánkiütést) vált ki. A (radikális!) megoldás az, ha ebben az esetben lemondunk az eper fogyasztásáról. Megfigyelték azonban, hogy fokozatos szoktatással (homeopatikus adaggal kezdve) az allergiás reakció kiküszöbölhetõ, s az eperbõl készített szûrt szószok és a posírozott változat nem vált ki intoleranciát. Legyünk azonban nagyon óvatosak ezekkel a próbálkozásokkal, hiszen vannak, akik semmilyen formában s mennyiségben sem tolerálják ezt a gyümölcsöt. A szalicilsav az aszpirin fõ összetevõje, s szalicilsav nyomokban az eperben is található. Az eper tehát hatékonyan venné fel a harcot a megfázás ellen? A legenda szerint igen… bár ezt semmi sem bizonyítja!

 Az érett, illatos epret természetesen tálaljuk önmagában! Vannak azonban, akik szívesen társítják például cukorral, ami csapott evõkanalanként plusz 60 kalóriát jelent; tejszínnel, s ebben az esetben egy csapott evõkanál tejszínhabra 55 kalória jut, míg a 15%-os zsírszegény tejszínváltozatban csak 50 kalória van két kanálnyi mennyiségben; fagylalttal, amikor is egy apró vaníliafagylalt-gombóc 40 kalóriát ad hozzá az eredeti adaghoz; túróhabbal, melynek 0%-os zsírtartalom-változata lehetõvé teszi, hogy mindössze 20 kalória-bevitel mellett bõségesebben bûnözhessünk (3 evõkanál); s végül, de nem utolsó sorban meglocsolhatjuk az epret citromlével, amiben lényegében nincs kalória, ám annál több a C-vitamin! 

Salátáinkat is feldobhatjuk eperrel, ebben az esetben a még erõteljesebb hatás érdekében használhatunk balzsamecetet, citrom- vagy narancslevet, kávékivonatot, csokoládédarabokat, fûszernövényeket, mint a citromfû, a bazsalikom vagy a tárkony, s természetesen alkoholos italokat, mint például a Curaçao, a Grand Marnier és a Cointreau. 

Tehát fogyasszuk az Epret bátran és keressék Chéfünk üdítõ ajánlatait!

 

Hírek

2017. máj. 22. Harapj bele a nyárba a Gálával!

 Unod már a hétköznapi szürkeséget, s felpörgetnéd a munkás hétköznapokat valami igazán ínycsiklandó programmal? Ha kisüt a nap, és zöldbe borul a természet, akkor jöhet a faszén és a grillkészlet!  Mit szólnál, ha idén házhoz jönne minden, ami ehhez szükséges?

 

2017. máj. 15. Grillezés kulisszatitkai

 Ugyan már! Grillezni mindenki tud! Várja ki a végét! Reméljük, megváltozik a véleménye! Még mielõtt bárminek is nekikezdene, gondolataiban pörgesse végig az eseményt.

2017. ápr. 12. A tavasz elsõ hírnöke: a medvehagyma

 A végsõkig lecsupaszított piacon március vége felé megjelenik a tavasz elsõ hírnöke: a medvehagyma. A magyar gasztronómiába pár éve berobbant növény töretlen népszerûségét talán épp ez a pionír szerep okozza. Friss, zamatos, tele az ébredõ erdõ, az erõre kapó tavasz illatával. Ízre a fokhagyma és a snidling ügyes keveréke. Lehet belõle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen fõételt, készíthetünk vele fûszervajat, jó körözöttbe, tökéletes tésztákba, szószokba, salátákba. Egyszóval ezerarcú, hagymaízû csodanövény.

Gála Eseményszervező Kft. - © 2008 Minden jog fenntartva!
1053 Budapest, Reáltanoda utca 5.
Tel:06 1 240 2777
Fax:06 1 240 2646
gala@gala.hu