Az oldal tetejére
Gála Party Service - Rendezvényszervezés, gálavacsora

Telefon: +36 1 240 2777

E-mail: gala@gala.hu

A tavasz elsõ hírnöke: a medvehagyma

Kezdő oldal » Gála hírek » A tavasz elsõ hírnöke: a medvehagyma  A végsõkig lecsupaszított piacon március vége felé megjelenik a tavasz elsõ hírnöke: a medvehagyma. A magyar gasztronómiába pár éve berobbant növény töretlen népszerûségét talán épp ez a pionír szerep okozza. Friss, zamatos, tele az ébredõ erdõ, az erõre kapó tavasz illatával. Ízre a fokhagyma és a snidling ügyes keveréke. Lehet belõle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen fõételt, készíthetünk vele fûszervajat, jó körözöttbe, tökéletes tésztákba, szószokba, salátákba. Egyszóval ezerarcú, hagymaízû csodanövény.

                   

Hol juthatunk hozzá?

A medvehagyma erdõkben, ligetes területeken nõ. Virágzás elõtt a fiatal, lándzsa alakú leveleit és a buzogányt formázó hagymáját érdemes gyûjteni, de ha nem kívánunk ezért messzire menni, akkor piacon, bioboltokban is érdemes körülnézni március vége felé. A levelek formája hasonlít a gyönyvirág leveleire, ami viszont mérgezõ, így ha nem vagyunk biztosak, hogy jó levéllel van dolgunk, akkor a kezünk között kicsit össze kell morzsolni. Ha fokhagymaillat árad a tenyerünkrõl, akkor nem tévesztettük el!

Egészséges? 

Amellett, hogy nagyon kellemes az íze, még egészséges is. Jót tesz a koleszterinszintnek, a vérnyomásnak és az emésztõrendszernek is. Svájcban még a teheneknek is szoktak medvehagymát adni, mert így a tejük kellemes fokhagymás ízt kap.


Hogyan használhatjuk fel?

A legegyszerûbb, ha csíkokra metélve egy szeletnyi sajtkrémes kenyérre hintjük. Ha kicsit bonyolultabb dolgokra vágyunk, készíthetünk belõle pestót. Ebben az esetben egy kevés olívaolajjal, sóval, esetleg borssal és egy kevéske parmezánnal keverjük össze. 

Fõzeléket is készíthetünk belõle, csak arra kell figyelni, hogy a medvehagyma ekkora mennyiségben már kissé csípõs, így érdemes spenóttal, sóskával dúsítani a fõzeléket. Úgy készüljön,hogy a medvehagyma leveleket a spenótlevelekkel együtt fõzzük. Mikor megfõtt, bot mixerrel krémesítsük, tejszínnel finomítsuk, sózzuk, borsozzuk és utána lehet tálalni. 

Húsokhoz is nagyon jól megy a medvehagyma. Tökéletesen helyt áll a fasírtban, a marhaszeletnek sem árt, ha medvehagymás fûszervajon készül.

A köretek esetében a tört krumplihoz is tökéletes társ, de a nokedli tésztába is bele lehet dolgozni. Ha salátát csinálunk belõle, érdemes a megmosott medvehagyma leveleket egy kis olajjal kikevert joghurttal nyakon önteni.

A medvehagyma szezonnak nagyjából májusban van vége. Ha késõbb is szeretnénk ezzel a növénnyel ízesíteni, érdemes néhány csokornyit lefagyasztani, vagy olívaolajban fûszerolajnak eltenni.
 

Hírek

2017. máj. 22. Harapj bele a nyárba a Gálával!

 Unod már a hétköznapi szürkeséget, s felpörgetnéd a munkás hétköznapokat valami igazán ínycsiklandó programmal? Ha kisüt a nap, és zöldbe borul a természet, akkor jöhet a faszén és a grillkészlet!  Mit szólnál, ha idén házhoz jönne minden, ami ehhez szükséges?

 

2017. máj. 15. Grillezés kulisszatitkai

 Ugyan már! Grillezni mindenki tud! Várja ki a végét! Reméljük, megváltozik a véleménye! Még mielõtt bárminek is nekikezdene, gondolataiban pörgesse végig az eseményt.

2017. máj. 05. Eperszezon

 Szervezetünknek elsõsorban azokra a vitaminokra, és ásványi anyagokra van szüksége, melyek az éppen akkor termõ, szezonális élelmiszerekben megtalálhatók. Ha követjük a természetet, végtelenül egyszerû a dolgunk, és még a pénztárcánkat is megkíméljük.

 

 
Gála Eseményszervező Kft. - © 2008 Minden jog fenntartva!
1053 Budapest, Reáltanoda utca 5.
Tel:06 1 240 2777
Fax:06 1 240 2646
gala@gala.hu